Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Общество
Биоритми
Лъв
ElmUS.biZ

Лъв

AБВГ

Лъвът като началник

Имате началник Лъв и сте издържали цяла година?! Наистина ли? Вероятно умеете внимателно да изслушвате хората.

Началникът Ви Лъв сигурно смята, че корпоративните данъци, правителствените разпоредби и профсъюзните правилници са измислени с единствената цел да му пречат на работата. За сметка на това пък той с лекота ги пренебрегва. Болшинството от Лъвовете са надарени организатори и истински гении в боравенето с властта. Ако трябва да се занимава с досадни ситуации, Лъвът ще се обърне към Вас и властно ще започне да Ви говори бомбастични, но общи фрази по проблема, след което покровителствено ще махне с ръка, ярко ще се усмихне и ще промърмори Сам карай нататък. После сигурно ще добави, че държи доклада му да е готов и да го чака на бюрото му възможно най-скоро. Не ме интересува какво ще правиш, но утре сутринта трябва да е готов. Лъвовете не обичат подробностите. Предпочитат да представят само общия план на нещата и да оставят на Вас досадните цифри или статистики.

Един мой приятел е истински пример за началник Лъв. Той повикал секретарката си, за да ѝ издиктува отговор до много важен клиент. Надявам се сте решили какво ще пишем?, плахо го попитало момичето, готово да стенографира с молив в ръка. Разбира се., усмихнал се нейният началник. Пиши, че най-вероятно нещата ще се уредят. Записа ли? Най-вероятно. Останалото сама знаеш. След като се разпоредил по този гениален начин, той весело ѝ махнал с ръка и в изискана компания се запътил към най-близкото и скъпо кафене, за да се поосвежи. След това отишъл да поиграе голф, върнал се към пет часа и веднага попитал готово ли е писмото. (Секретарката била от зодия Дева). След като го прочел и го одобрил с ликуващ израз на лицето, обадил се по телефона и го издиктувал на свой приятел. Думите му се чули през вратата и стигнали до ушите на горката секретарка. Какво мислиш?, попитал той своя познат. Смятам, че добре съм му обяснил каква е нашата роля във всичко това, нали? Така е, защото умея да се изразявам. Жена ми постоянно повтаря, че трябвало да стана писател., скромно казал той в заключение.

Наистина това е рядък случай, но у всеки началник от тази зодия може да се долови нещо подобно. Той ще Ви обича, ако му давате оригинални идеи.

Шефовете Лъвове харесват подчинени с творческо отношение към работата си. Ако споделите с него обаче някаква блестяща идея, още на другия ден ще го видите да се заема с практическата ѝ реализация и в същото време, за Ваше най-голямо учудване, засмян до уши да казва: Това е едно от най-добрите ми хрумвания. Наред с всичко останало той сам си вярва, че тази идея му е хрумнала първо на него. Без майтап. Наистина Вие сте накарали въображението му да проработи и точно за това сте толкова ценен кадър, но истинската идея е лично негова. Трябва да запомните това.

Понякога шефът Ви от зодия Лъв може да бъде неблагодарен. Например ще изсипе цяла торба с писма върху бюрото Ви, защото той не иска да се отегчава да ги чете, а на другата сутрин, като Ви види с подпухнали от недоспиване очи, защото до полунощ сте изпълнявали височайшата му заповед, ще мине покрай Вас, ще поклати неодобрително глава, ще Ви направи някаква хаплива забележка за разхвърляното Ви бюро, и гордо ще прекрачи в плюшеното си леговище. И за това се е погрижил – кабинета му да бъде луксозно обзаведен. Със слабо осветление, тихичка музика, цветя, меко канапе и бюро от черешово дърво. Дори и при малко средства едва ли кабинетът му ще бъде с мръсни стъкла и без пердета. На стените ще бъдат окачени чудесни гравюри или негови снимки с важни особи. На видно място ще бъдат сложени всичките му грамоти, дипломи и награди, поставени в рамки.

Сред Лъвовете се срещат и друг вид началници. Знам една секретарка на Лъв, която в продължение на три месеца работеше денонощно и без почивен ден, в очакване на обещаното ѝ повишение. В същото време подреждаше, опаковаше подаръци, зареждаше хладилника, правеше коледните му покупки и веднъж седмично чистеше кабинета му. През едно слънчево утро тя чула как той я хвали пред вицепрезидента на фирмата: Тази Хестър е направо съкровище, рекъл той. Какво ли щях да правя без нея. Просто е фантастична. Малко е мързеливичка, но не може всичко да е идеално.

Дали Хестър веднага си е подала оставката? Разбира се, че не. Защо да се занимава с такава дреболия? Тя е умна и много добре съзнава, че усилията на всички са едно нищо в сравнение с пословичната работоспособност на нейния началник, която изригва като вулкан между честите му подрямвания на мекото диванче в кабинета му. Защо да напуска шеф, който винаги ще забележи новата ѝ рокля? Как да връчи оставката си на човек, който ѝ е подарил гривна с топази за рождения ѝ ден и кристален сервиз за годежа ѝ, който проявява разбиране към правописните ѝ грешки, предизвикани от цвета на пишещата ѝ машина, който тя определено ненавижда. Той даже започнал да я боядисва в светложълто, но нали е малко невнимателен, разлял боята по клавишите, която в продължение на седмици се лепяла по пръстите ѝ. Затова всеки час ходела да се мие със скъпия и благоуханен сапун, който той сложил в тоалетната.

Същият този началник намерил нова работа на баща ѝ, платил сметката на майка ѝ в болницата и проявил великодушие, назначавайки при себе си един неин братовчед. Наред с всичко останало тя може да се гордее и с блестящата му репутация сред неговите колеги. Преди година спечелил две награди, а сега ѝ диктува автобиографията си. Името му фигурира в списъка на списание Ескуайър за най-добре облечените мъже, обожава децата и жена си, а печалбите на фирмата му непрестанно растат, въпреки някои необмислени постъпки, които прави от време на време. Почти никога не забелязва с колко часа е удължил обедната си почивка. Миналата седмица ѝ намерил евтин голям апартамент и смъмрил годеника ѝ, загдето не се държал достатъчно добре с нея. Да напусне ли? Какво говорите?

Ако обаче сте мъж и работите за началник от зодия Лъв, ще имате по-различни проблеми. Трябва да бъдете различен от останалите, находчив изобретател и делови. Но не бива да забравяте, че Вашият шеф винаги ще бъде по-различен, по-находчив, по-изобретателен и по-делови от Вас – поне според него. Съгласявайте се с всичките му глупости и се примирете с мисълта, че те никога няма да имат край. Ако все пак се наложи да не се съгласите, направете го между два изискани комплимента – преди и след да изразите несъгласието си. Поднесено по този начин под формата на вкусен сандвич, той може и да го преглътне. Независимо от това трябва да се действа внимателно.

Дори по-любезните и не толкова наперени началници Лъвове обичат да излъчват слънчева светлина и неотразим чар. Ако проявите към Вашия началник заслуженото според него доверие и голяма доза уважение за това, което е постигнал, той ще Ви залива с похвали за всяка добре свършена работа. Никога няма да се скъпи на комплименти. Нито пък ще прикрива гнева си. Лъвът без колебание ще посочи всичките Ви грешки. За по-чувствителните служители ще е добре да си потърсят друга работа. Същото се отнася и за хората с прекалено самочувствие. Началникът Ви Лъв притежава повече високомерие отколкото е необходимо, то донякъде се компенсира от добродушния му оптимизъм.

Докато си свирка с уста той така задвижва работите, че те вървят гладко и ефикасно. Лъвовете са родени да управляват и освен това притежават завидната способност да възлагат задачите на най-подходящите хора. След това не им остава нищо друго освен да следят те да бъдат изпълнени стриктно и точно.

Те не понасят интриги в службата. Лъвът ненавижда хора, които крият нещо от него. Той трябва да е наясно с всичко, което става около него. Не бива да се дразните, ако започне да се бърка в личния Ви живот или да Ви дава съвети как да го живеете. Това не е нищо друго освен израз на царско благоволение. И също значи, че Вие сте му симпатичен и той желае да Ви помогне с възвишената си мъдрост.

На моменти шефовете от тази зодия са направо смешни. Могат например да избухнат в гняв и след това ако са несправедливо засегнати, да се затворят в кабинета си и да се цупят с часове. Ако ги поласкаете обаче се разнежват, въпреки че се стараят да не се издават. Обличат се добре, хранят се добре и добре си поспиват. Ако получават необходимото за тях уважение, стават безумно сърдечни и великодушни. Благодарение на силния си характер са способни да превърнат всеки свой провал в триумф. Лъвът изпитва огромно вътрешно удовлетворение да дава заповеди, а да дава съвети и да поучава останалите му е нещо като хоби.

Вашият шеф от тази зодия може да се случи и от другата порода – която крие жаждата си за внимание и уважение под формата на кротката сдържаност. Както кротките, така и шумните обаче притежават в еднаква степен вродено достойнство, гордост и суетност. Нима се съмнявате? Тогава опитайте да засегнете неговото его по най-невинния начин, след което Ви съветвам веднага да изчезнете.

Имах един началник от тази зодия, който беше от породата на пухкавите котенца и беше установил следния ред: вторник сутринта свикваше специално събрание за всички служители. Казваше, че по този начин искал да подобри микроклимата, но истината беше, че този кротък Лъв търсеше всеки възможен случай за актьорска изява. Да сподели мъдрите си мисли пред приковалата вниманието си в него публика. Бог да благослови неутолимия му копнеж по светлините на рампата.

Ако се радва на обич и уважение, никой по света не може да бъде по-сърдечен от него. Какво от това, че се нуждае от толкова много възхищение, необходимо да задоволи ненаситната му суета. В противен случай тя не го оставя на мира. Истината е, че много често той напълно си заслужава възхищението. Възможно е на моменти да Ви отегчава със съветите си и със снизходителното си отношение към Вас, може дори да Ви е писнало да му повтаряте колко е велик. Никой друг началник обаче няма да Ви позволи да държите количката с бебето си до бюрото, защото няма на кого да го оставите. Разбира се, той няма да Ви разреши да си останете у дома, тъй като има нужда от Вас, но няма да има нищо против бебето да си реве наоколо – нали му е кръстник?!

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Лъвовете

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби