Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
Netlog
LinkedIn
StumbleUpon
Svejo
Email
Общество
Биоритми
Козирог
ElmUS.biZ

Козирог

AБВГ

Козирогът като подчинен

Опитайте се да го откриете сред подчинените си, без да поглеждате рождените им дати в досиетата. Зачеркнете оригиналния и бликащ от идеи симпатяга с бакембарди и амулет от еленов зъб. Подминете и вечния дърдорко, който постоянно се хвали с нощните си похождения. И двамата определено не се намират под влиянието на Сатурн. Шегаджията, който ежедневно и ежечасно разсмива целия персонал, също в никакъв случай не е Козирог. Нито пък лекомисленият перко с вятърничавите си приумици. Нито пък новият рекламен агент с яркооранжевата копринена вратовръзка, който дори по време на сделки си подсвирква с уста разни мелодийки.

А как Ви се струва скромният и постоянно зает служител, който носи тиранти и винаги се сресва на път? Същият, който държи на бюрото си семейна снимка в сребърна рамка и който винаги идва на работа няколко минути по-рано, но за сметка на това си тръгва няколко минути по-късно. Всички се обръщат към него с уважение, моливите му са винаги подострени, а Вие го викате всеки път на помощ, щом служебните дела не вървят. Познахте го, нали? Естествено, че той е Козирог.

Кого другиго, ако не Козирога ще натоварите с купища работа, без да чуете нито една дума на ропот или недоволство? Той никога няма да нахлуе в кабинета Ви без да почука. Ще влезе само ако е сигурен, че не сте зает с нещо. Стилът на обличане и маниерите му са традиционно консервативни и той единствен от Вашите служители нито веднъж не е бил без чадър, когато вали. Никога не е забравял чантата си на някоя пейка, където е приседнал да изяде сандвича си. Сандвич ли? Да, именно, че какво друго? Ресторантите са толкова скъпи, а и освен това той мрази да чака и да дава бакшиши.

Има хубава усмивка, макар и рядко да я показва. Тя обаче грейва ослепително когато секретарката Ви в негово присъствие сподели, че без него нещата във фирмата биха се объркали. Той няма навика да пуска глупави шеги и да флиртува безразборно с всички колежки. Най-много да разкаже попресилено някой виц или да хвърли дискретен поглед след някое красиво момиче, но във всеки случай сатурновата природа няма да му позволи да свали всички бариери. Най-често обаче предпочита да си гледа работата. Но не оставайте с впечатлението, че му липсва чувство за хумор. Когато е във форма, той е ненадминат.

Служителят Козирог притежава редица ценни положителни качества. Изпратете при него строгия и мнителен данъчен агент и той вече няма да е така строг и мнителен. Дори става любезен и учтив. Но Вашият Козел се справя успешно не само с данъчните агенти. Спомнете си онзи нахален амбулантен търговец, който искаше да Ви пробута за няколкостотин долара парфюмирани ленти за пишещи машини в кутии, с инкрустирани фалшиви диаманти с цел да се повдигне духа на секретарката Ви! Само две минути трябваха на Козирога и човекът се озова в асансьора с клюмнала глава.

Гложди Ви усещането, че Вашият служител Козирог ще се издигне много в кариерата си, но нямате и най-малка представа как ще го постигне. Той не е агресивен или амбициозен и не прилича на шумните безцеремонни катерещи се по социалната стълба люде. Козирогът се движи натам, закъдето е тръгнал, кротко и незабележимо. Онези, които искат да му попречат и да наложат волята си, скоро ще разберат, че имат насреща опасен противник. Както поема безропотно задълженията, така може и да каже: До тук. Баста! Козирози с ранени планети в хороскопите си могат да бъдат изненадващо жестоки и коравосърдечни. Тези с нормална планетна конфигурация обаче само ще пръхтят, ще ритат с копита и ще гледат на кръв онзи, който се опитва да им огъне рогата.

Ако Вашият подчинен спада към изключенията, бих искала да Ви разкажа за един мой познат Козирог, който работеше в сладкарница. По всяка вероятност Луната при раждането му е била в Близнаци или Овен или асцендентът му е бил Лъв. Носеше винаги скъпи италиански обувки и огромни позлатени копчета за ръкавели. За седмица покоряваше толкова женски сърца, колкото други мъже за цял живот (поне така се хвалеше). Флиртуваше с клиентките, разказваше любопитни истории и когато не се опитваше да ни шашне със смелостта си, ни отегчаваше с празни идеи и безсмислени предложения за реклама. Едва ли някой би се усъмнил, че е Козирог. Необходимо бе да се вслушаш по-внимателно в думите му и да го погледнеш по-отблизо.

Въпреки лекото си поведение, когато говореше по телефона със своята приятелка, той се държеше нежно и внимателно. Ако някой посмееше да се държи непочтително в нейно присъствие, едва ли щеше да го стори втори път. С роднините си също се отнасяше смирено и почтително. Пред възрастните хора се прекланяше с уважение, а сред децата се вдетиняваше. Изпитваше възхищение от богатите и знаменитите и чак благоговееше пред тях. Най-често чуваните истории от познати и непознати бяха как той веднъж пътувал в самолет, седейки до една от най-прочутите звезди на киното или как бил поканен на прием у губернатора. Той пазаруваше всичко на едро, включително и италианските си обувки. Носеше му се славата на стиснат човек – никога не даваше бакшиши. Предпочиташе да спести цент, отколкото да похарчи долар. Въобще зад агресивния и екстровертен на външен вид Козел се криеше типична сатурнова природа. Нашият човек се изчервяваше при всяка добра дума, казана по негов адрес, и се стесняваше в присъствието на хора от по-висша класа.

Ако все още не вярвате, че е Козирог, ще Ви кажа, че впоследствие той откупи цялата верига сладкарници и то без да похарчи нито долар от собствените си спестявания – винаги някой друг даваше парите.

Типичният служител Козирог е безобразно съвестен. Той се чувства искрено нещастен, ако допусне грешка или невярна преценка, или ако не е бил достатъчно усърден в работата си. Помолите ли го, с радост би работил извънредно, но все пак не прекалявайте и не го откъсвайте за дълго от семейството му. Козирогът предпочита да изпълни първо домашните си задължения и чак тогава се отдава безрезервно на работата си. Той не обича да сменя често работното си място.

Твърде рано Козлите вече имат поставена цел и я преследват с упоритост и постоянство. Те не са нерешителни и капризни по повод бъдещето си. Нито романтичните мечти, нито сантименталните чувства са в състояние да ги отклонят от пътеката към върха. Те не се вълнуват от титли и звания, защото търсят истинската власт. За тях не е важно името им да бъде изписано на вратата на кабинета с големи златни букви. Вие пък от своя страна не забравяйте да увеличавате отговорността на Вашия служител и достатъчно често да повишавате заплатата му, за да не прекършвате устрема, с който работи. За него е важно да живее добре, децата му да учат в подходящо училище, а жена му да се облича с повече вкус от приятелките си. А за всичко това са нужни пари, и то доста. Козирогът е готов на какво ли не в името на ценните зелени хартийки, гарнирани с доза обществено положение. Личният му банкер е сред най-близките приятели и е поставен наравно с членовете от семейството.

Жената служител от тази зодия не се различава доста от мъжа. Тя също следва неотклонно пътя нагоре към върха на планината и нищо не е в състояние да я откаже от твърдото намерение да заеме отговорен пост във фирмата или в краен случай да се омъжи за шефа. Без значение кое от двете ще е, важното е да бъде на върха. Никога няма да видите тази жена с изкуствени мигли или всевъзможни дрънкулки, нито ще я заварите да мечтае на бюрото си. Тя е дама в пълния смисъл на думата. Никога няма да си позволи да клюкарства или да повиши тон.

Умът ѝ не е зает с това, кой с кого ходи и какво е казала Гинка по повод на това, че Яна е закъсняла за работа. Служителката Козирог си позволява да прояви любопитство едва след края на работния ден. Разбира се, че и на нея ѝ са интересни подробностите от интимния живот на колегите, но избягва да ги обсъжда в службата, за да не ощети своя началник. Логично, нали? Шефът би могъл да ѝ бъде съпруг някой ден. Все пак главната причина е сериозното отношение към служебните задължения и уважението към вътрешната дисциплина в службата.

Вашите служители Козирози са делови и сериозни хора. Те са противници на закъснението за работа и на пилеенето на работно време. Често дават съвети за постигането на по-голяма ефективност, защото губят търпение щом видят, че работите не вървят. Много от Козирозите работят като банкери, учители или деловодители. Но сред тях има също така и чудесни научни работници, зъболекари, превъзходни инженери, архитекти, търговци или политици. Често се срещат и бижутери, търговци на картини, управители на хотели и заведения, антрополози и биолози, но едно е сигурно – каквато и да е професията им, те се отнасят сериозно към нея.

Помнете, че почти у всички Козирози има творческа жилка. Твърде е възможно тези Ваши служители да Ви изненадат със своето хоби. Може би ще ги видите в почивните дни да излагат на открито свои живописни платна или да се занимават с музика, скулптура или самодеен театър. Най-често копаят в китните си градинки, които приличат на райски кътчета. Любовните им увлечения са горе-долу в такъв ред: семейство, дом, работа, пари, престиж, книги, изкуство и музика. Ако трябва да назначите търговски пътник, изберете между Овен, Лъв, Близнаци и Стрелец. Козирозите мразят да пътуват и изпадат в нервна криза само при вида на пътната чанта. Но дори и да преодолеят тази преграда в себе си, те ще предпочетат влака пред свръхзвуковия самолет. Пък и кой ще контролира нещата във фирмата докато отсъстват? Спомнете си миналото лято, когато Козирогът беше в отпуск. Един от служителите взел, че поръчал четири дузини кутии с парфюмирани ленти за пишещи машини!

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Козирозите

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби