Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Общество
Биоритми
Козирог
ElmUS.biZ

Козирог

AБВГ

Козирогът като подчинен

Опитайте се да го откриете сред подчинените си, без да поглеждате рождените им дати в досиетата. Зачеркнете оригиналния и бликащ от идеи симпатяга с бакембарди и амулет от еленов зъб. Подминете и вечния дърдорко, който постоянно се хвали с нощните си похождения. И двамата определено не се намират под влиянието на Сатурн. Шегаджията, който ежедневно и ежечасно разсмива целия персонал, също в никакъв случай не е Козирог. Нито пък лекомисленият перко с вятърничавите си приумици. Нито пък новият рекламен агент с яркооранжевата копринена вратовръзка, който дори по време на сделки си подсвирква с уста разни мелодийки.

А как Ви се струва скромният и постоянно зает служител, който носи тиранти и винаги се сресва на път? Същият, който държи на бюрото си семейна снимка в сребърна рамка и който винаги идва на работа няколко минути по-рано, но за сметка на това си тръгва няколко минути по-късно. Всички се обръщат към него с уважение, моливите му са винаги подострени, а Вие го викате всеки път на помощ, щом служебните дела не вървят. Познахте го, нали? Естествено, че той е Козирог.

Кого другиго, ако не Козирога ще натоварите с купища работа, без да чуете нито една дума на ропот или недоволство? Той никога няма да нахлуе в кабинета Ви без да почука. Ще влезе само ако е сигурен, че не сте зает с нещо. Стилът на обличане и маниерите му са традиционно консервативни и той единствен от Вашите служители нито веднъж не е бил без чадър, когато вали. Никога не е забравял чантата си на някоя пейка, където е приседнал да изяде сандвича си. Сандвич ли? Да, именно, че какво друго? Ресторантите са толкова скъпи, а и освен това той мрази да чака и да дава бакшиши.

Има хубава усмивка, макар и рядко да я показва. Тя обаче грейва ослепително когато секретарката Ви в негово присъствие сподели, че без него нещата във фирмата биха се объркали. Той няма навика да пуска глупави шеги и да флиртува безразборно с всички колежки. Най-много да разкаже попресилено някой виц или да хвърли дискретен поглед след някое красиво момиче, но във всеки случай сатурновата природа няма да му позволи да свали всички бариери. Най-често обаче предпочита да си гледа работата. Но не оставайте с впечатлението, че му липсва чувство за хумор. Когато е във форма, той е ненадминат.

Служителят Козирог притежава редица ценни положителни качества. Изпратете при него строгия и мнителен данъчен агент и той вече няма да е така строг и мнителен. Дори става любезен и учтив. Но Вашият Козел се справя успешно не само с данъчните агенти. Спомнете си онзи нахален амбулантен търговец, който искаше да Ви пробута за няколкостотин долара парфюмирани ленти за пишещи машини в кутии, с инкрустирани фалшиви диаманти с цел да се повдигне духа на секретарката Ви! Само две минути трябваха на Козирога и човекът се озова в асансьора с клюмнала глава.

Гложди Ви усещането, че Вашият служител Козирог ще се издигне много в кариерата си, но нямате и най-малка представа как ще го постигне. Той не е агресивен или амбициозен и не прилича на шумните безцеремонни катерещи се по социалната стълба люде. Козирогът се движи натам, закъдето е тръгнал, кротко и незабележимо. Онези, които искат да му попречат и да наложат волята си, скоро ще разберат, че имат насреща опасен противник. Както поема безропотно задълженията, така може и да каже: До тук. Баста! Козирози с ранени планети в хороскопите си могат да бъдат изненадващо жестоки и коравосърдечни. Тези с нормална планетна конфигурация обаче само ще пръхтят, ще ритат с копита и ще гледат на кръв онзи, който се опитва да им огъне рогата.

Ако Вашият подчинен спада към изключенията, бих искала да Ви разкажа за един мой познат Козирог, който работеше в сладкарница. По всяка вероятност Луната при раждането му е била в Близнаци или Овен или асцендентът му е бил Лъв. Носеше винаги скъпи италиански обувки и огромни позлатени копчета за ръкавели. За седмица покоряваше толкова женски сърца, колкото други мъже за цял живот (поне така се хвалеше). Флиртуваше с клиентките, разказваше любопитни истории и когато не се опитваше да ни шашне със смелостта си, ни отегчаваше с празни идеи и безсмислени предложения за реклама. Едва ли някой би се усъмнил, че е Козирог. Необходимо бе да се вслушаш по-внимателно в думите му и да го погледнеш по-отблизо.

Въпреки лекото си поведение, когато говореше по телефона със своята приятелка, той се държеше нежно и внимателно. Ако някой посмееше да се държи непочтително в нейно присъствие, едва ли щеше да го стори втори път. С роднините си също се отнасяше смирено и почтително. Пред възрастните хора се прекланяше с уважение, а сред децата се вдетиняваше. Изпитваше възхищение от богатите и знаменитите и чак благоговееше пред тях. Най-често чуваните истории от познати и непознати бяха как той веднъж пътувал в самолет, седейки до една от най-прочутите звезди на киното или как бил поканен на прием у губернатора. Той пазаруваше всичко на едро, включително и италианските си обувки. Носеше му се славата на стиснат човек – никога не даваше бакшиши. Предпочиташе да спести цент, отколкото да похарчи долар. Въобще зад агресивния и екстровертен на външен вид Козел се криеше типична сатурнова природа. Нашият човек се изчервяваше при всяка добра дума, казана по негов адрес, и се стесняваше в присъствието на хора от по-висша класа.

Ако все още не вярвате, че е Козирог, ще Ви кажа, че впоследствие той откупи цялата верига сладкарници и то без да похарчи нито долар от собствените си спестявания – винаги някой друг даваше парите.

Типичният служител Козирог е безобразно съвестен. Той се чувства искрено нещастен, ако допусне грешка или невярна преценка, или ако не е бил достатъчно усърден в работата си. Помолите ли го, с радост би работил извънредно, но все пак не прекалявайте и не го откъсвайте за дълго от семейството му. Козирогът предпочита да изпълни първо домашните си задължения и чак тогава се отдава безрезервно на работата си. Той не обича да сменя често работното си място.

Твърде рано Козлите вече имат поставена цел и я преследват с упоритост и постоянство. Те не са нерешителни и капризни по повод бъдещето си. Нито романтичните мечти, нито сантименталните чувства са в състояние да ги отклонят от пътеката към върха. Те не се вълнуват от титли и звания, защото търсят истинската власт. За тях не е важно името им да бъде изписано на вратата на кабинета с големи златни букви. Вие пък от своя страна не забравяйте да увеличавате отговорността на Вашия служител и достатъчно често да повишавате заплатата му, за да не прекършвате устрема, с който работи. За него е важно да живее добре, децата му да учат в подходящо училище, а жена му да се облича с повече вкус от приятелките си. А за всичко това са нужни пари, и то доста. Козирогът е готов на какво ли не в името на ценните зелени хартийки, гарнирани с доза обществено положение. Личният му банкер е сред най-близките приятели и е поставен наравно с членовете от семейството.

Жената служител от тази зодия не се различава доста от мъжа. Тя също следва неотклонно пътя нагоре към върха на планината и нищо не е в състояние да я откаже от твърдото намерение да заеме отговорен пост във фирмата или в краен случай да се омъжи за шефа. Без значение кое от двете ще е, важното е да бъде на върха. Никога няма да видите тази жена с изкуствени мигли или всевъзможни дрънкулки, нито ще я заварите да мечтае на бюрото си. Тя е дама в пълния смисъл на думата. Никога няма да си позволи да клюкарства или да повиши тон.

Умът ѝ не е зает с това, кой с кого ходи и какво е казала Гинка по повод на това, че Яна е закъсняла за работа. Служителката Козирог си позволява да прояви любопитство едва след края на работния ден. Разбира се, че и на нея ѝ са интересни подробностите от интимния живот на колегите, но избягва да ги обсъжда в службата, за да не ощети своя началник. Логично, нали? Шефът би могъл да ѝ бъде съпруг някой ден. Все пак главната причина е сериозното отношение към служебните задължения и уважението към вътрешната дисциплина в службата.

Вашите служители Козирози са делови и сериозни хора. Те са противници на закъснението за работа и на пилеенето на работно време. Често дават съвети за постигането на по-голяма ефективност, защото губят търпение щом видят, че работите не вървят. Много от Козирозите работят като банкери, учители или деловодители. Но сред тях има също така и чудесни научни работници, зъболекари, превъзходни инженери, архитекти, търговци или политици. Често се срещат и бижутери, търговци на картини, управители на хотели и заведения, антрополози и биолози, но едно е сигурно – каквато и да е професията им, те се отнасят сериозно към нея.

Помнете, че почти у всички Козирози има творческа жилка. Твърде е възможно тези Ваши служители да Ви изненадат със своето хоби. Може би ще ги видите в почивните дни да излагат на открито свои живописни платна или да се занимават с музика, скулптура или самодеен театър. Най-често копаят в китните си градинки, които приличат на райски кътчета. Любовните им увлечения са горе-долу в такъв ред: семейство, дом, работа, пари, престиж, книги, изкуство и музика. Ако трябва да назначите търговски пътник, изберете между Овен, Лъв, Близнаци и Стрелец. Козирозите мразят да пътуват и изпадат в нервна криза само при вида на пътната чанта. Но дори и да преодолеят тази преграда в себе си, те ще предпочетат влака пред свръхзвуковия самолет. Пък и кой ще контролира нещата във фирмата докато отсъстват? Спомнете си миналото лято, когато Козирогът беше в отпуск. Един от служителите взел, че поръчал четири дузини кутии с парфюмирани ленти за пишещи машини!

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Козирозите

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби