Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Общество
Биоритми
Козирог
ElmUS.biZ

Козирог

AБВГ

Козирогът като началник

Познавам един шеф Козирог, който според мен е сред най-типичните представители на зодията. Той се грижи за делата на един известен певец (няма да споменавам имена). Не ще срещнете името му по неонови реклами, няма да прочетете в пресата пикантни подробности от живота му. Никога няма да видите и снимката му на първа корица на списанието Тайм, но само с негово съгласие ще можете да стигнете с блестящите си идеи до Идола.

Този началник е седнал властно зад бюрото си и дърпа конците в заплетената съдба на поп-звездата. Той се грижи за какво ли не – посреща роднини и близки на певеца, купува яхти или осигурява осветители за поредната премиера. Справя се хладнокръвно с юридически и данъчни проблеми и обича добре планираната и свършена работа. Много хора му звънят и го молят за помощ и съвети, понеже той винаги е максимално информиран – кой къде е, по каква работа и кога се връща. Мозъкът му е пълен с цифри и секретна информация, за която репортери биха дали милиони, само и само да се докопат до нея. Помни началните сцени на филми от преди двайсет години, всевъзможни статистики за продадени билети и в кое заведение сервират най-бързо спагети по италиански с бял сос.

Работният му ден е безкраен. Започва с изгрева и завършва в полунощ със съставянето на списъка със задачите за следващия ден. Личният си тоалет извършва в движение. Бръсне се и се преоблича в кабинета си. Всеки негов служител ще Ви признае, че ако шефа му изчезне от сцената, в службата настъпва истинска лудница. В дискотеката се чувства като риба на сухо, а нощните заведения не са по вкуса му. Въпреки това от време на време се появява и там – работа, няма как.

Офисът на този високопоставен Козел е разположен на цял етаж в голямо манхатънско здание. Кабинетът му е просторен, а освен него има приемна зала и много други помещения. В единия ъгъл той е разположил своето огромно кръгло бюро, затрупано с документи, които лично трябва да прегледа и подпише през деня. Освен бюрото в кабинета му има две големи канапета, няколко дълбоки фотьойла, масичка за сервиране, тежки плюшени завеси, лампи, библиотеки, огледала, дълга маса за тържествени срещи и обеди, шкафове със сервизи за хранене, кристал и сребърни прибори. Стените са облицовани със скъпа ламперия, а край някои от тях са поставени аквариуми с чудни тропически риби. Въобще човек би си помислил, че се намира в частен дом, а не в шефски кабинет.

Не се чудете. Поради това, че на притежателя на този кабинет му се налага да прекарва повече часове на това място, отколкото в дома си, той чисто и просто се е пренесъл тук. Други големи началници може и да се радват, когато са далече от домашния уют, но не и Козирога. За него домът е свещен. Той се обгражда с близки и роднини и никога не пренебрегва семейството си заради бизнеса. Дадох Ви пример с един типичен началник, роден под знака на Сатурн, за да илюстрирам навиците на всички високопоставени служители Козирози. Много от подчинените им ги възприемат едва ли не като бащи – сурови, но справедливи.

Дългът за тях е над всичко и тежко на онзи техен служител, който забрави да нахрани скъпоценните им рибки. Те рядко повишават глас. Говорят рязко, но сдържано, освен в редките случаи, когато викват по повод нечия глупава грешка. Строгата им деловитост често стряска външните посетители, но подчинените знаят, че техният шеф има меко сърце. Началникът Козирог ще смъмри строго онзи, който е объркал работата, но на драго сърце ще повиши заплатата на изпадналия в нужда свой служител и няма да забрави да прати цветя на болната майка на секретарката си. Той не обича многословните комплименти. Най-голямото хвалебствие, на което е способен, е нещо от рода на: Да, много добре. Но винаги изслушва с разбиране проблемите на служителите си и следи те да се хранят добре и да се обличат дебело в студените зимни дни.

Неговият колектив е като семейство, а шефът Козирог без съмнение е главата на това семейство. Той не раздава премии за щяло и нещяло и не се прави на Дядо Коледа, но пък никога няма да изостави свой служител, закъсал насред пътя, без пукната пара в джоба си и без да се замисли би платил твърде високата такса за лечението на младежа, който тича неуморно по фирмените дела.

Въпреки че изглежда доста рязък, в дъното на душата си той е кротък и стеснителен. Получи ли комплимент, лицето му пламва, макар и да се преструва, че не е чул. Благотворителните фондации винаги могат да разчитат на чековете му, които ще бъдат с една нула повече, ако става въпрос за детски или старчески домове. Поради гореспоменатото му високо чувство за дълг и отговорност, често трябва да му се напомня да почине или да хапне, защото той пренебрегва всякакви лични нужди и потребности. Понякога изпада в мрачна меланхолия. Тогава се затваря в кабинета си, гледа през прозореца и никой не смее да го безпокои в такъв момент. Секретарката отлага всички срещи и телефонни разговори, докато той се почувства по-добре. Предпочита тъмните строги костюми и старомодните аксесоари от времето на дядо му, а писалището му е отрупано с антични предмети и избелели семейни фотографии.

Ако случайно му остане малко свободно време, той няма да го пропилее за глупости. И ще очаква същото от Вас. Ако сте негова секретарка, то забравете лакирането на нокти в работно време. Ако сте негов подчинен пък, забравете личните разговори с приятелката си по служебния телефон. Шефът Ви винаги ще се появи изневиделица и ще Ви свари в най-неподходящия момент. Жени, които се обливат с тежки парфюми и мъже, които се обличат прекалено спортно, не биха се чувствали удобно в кабинета на своя началник Козирог. Защото според него мястото на парфюмите е в шишетата, а мястото за тренировки – на стадиона.

Вашият шеф се възхищава от по-висшестоящите, ето защо ще направите добро впечатление, ако сте запознати със светската хроника. Измислете си, за Бога, леля или чичо, които да са завършили Харвард или Йейл, ако Вие самият не сте. Погрижете се, също така, да узнае, че водите майка си на обяд всяка седмица и че плащате издръжката в колежа на малката си сестра. Това със сигурност ще Ви издейства повишение. Задължителни изисквания, за да работите при Козирог, са чисти нокти, безупречно поведение, правилна граматика, компетентна работа без хленчене и оплакване. Не го наричайте с малко име пред външни хора и не критикувайте по никакъв повод семейството му. За Коледа му подарете стара, избеляла картина от антикварния магазин или парче камък, отмъкнато от къщата на Шекспир. Само не му казвайте, че сте откраднали каменния къс. За Козирозите честността е висша добродетел. Блюдолизничеството няма да Ви направи по-богати, но ако проявите състрадание към самотата му, ще спечелите неговото доверие завинаги. Повечето хора го възприемат като привърженик на желязната дисциплина. Покажете му, че го смятате за такъв, какъвто е – фин и чувствителен човек, жадуващ за свобода и необвързаност, но в същото време прекланящ се пред реда и строгата повеля на дълга. Тогава за него Вие ще бъдете като роден син или дъщеря. Ще Ви се скара, ако сглупите, ще Ви поучи, ако сбъркате и ще Ви възнагради, ако го заслужите. Но никога няма да Ви остави сами в беда. Просто не забравяйте да нахраните рибките в аквариума му.

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Козирозите

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби