Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Общество
Биоритми
Скорпион
ElmUS.biZ

Скорпион

AБВГ

Скорпионът като подчинен

Кой от Вашите подчинени е най-въздържан? Кажете, но бързо! Кой е оня, който не прекалява с непрекъснати оправдания, кой е най-уравновесен и кой има най-точен поглед? Ако се досещате кой е той, не Ви ли е направило впечатление, че той не отказва комплименти, но пък и прекрасно си живее без тях. Затворен ли е в личния си живот? Има ли ясна програма за своето бъдеще? Ако всичко това е така, ще Ви попитам нещо: не сте ли забелязвали, че останалите Ви подчинени малко се страхуват от него? Ако е така, можете да бъдете сигурни – той е Скорпион.

Този човек управлява съдбата си и е господар на душата си в по-голяма степен от всички свои колеги. Той винаги е целеустремен и последователен. Неговата изобретателност и увереност в силите го открояват над останалите. Той е осъзнал, че притежава волята да управлява живота си, но също така и да му сложи край, ако реши. Той не се самозалъгва и не търси в другите вина за собствените си грешки. Той е в състояние да стигне което си иска стъпало и не му е нужно да му помагате в пътя нагоре. Той не страда от комплекси за малоценност, освен ако не е Сив гущер, унищожил сам своята сила и приел примирението. Но дори и така да се е случило, трябва да знаете, че това е собственият му избор. Той не може да бъде пионка в ръцете на съдбата.

Ще Ви бъде трудно да отгатнете причините за едно или друго негово действие. Вие вече сте чували за жестокостта на Скорпиона, за неговата отмъстителност, за решимостта, с която разчиства сметките си и сигурно ще се изненадате, когато забележите, че във взаимоотношенията Ви всичко това го няма. Но то си го има. Просто в момента няма нужда от него, защото той добре знае, че целта оправдава средствата. Той си знае работата, въпросът е Вие да не подозирате намеренията му.

Неговото отношение към Вас се определя от онова, което Вие можете да му предложите, от претенциите му към Вас и към живота. Ако не сте нещо особено и си позволите да влезете в стълкновение с него, да го обидите, да проявите грубост, да не си изпълните някакво обещание или пък да настъпите опашката му, Бог да Ви е на помощ! Ще проклинате деня, в който сте го предизвикали. Но ако от Вас зависи положението му и осъществяването на целите му, той ще запази спокойствие. Държите ли в ръцете си власт или нещо, което той желае, Скорпионът е способен да понесе всичко с премерено спокойствие и колкото и да не Ви се вярва, без желание да Ви отмъсти или убождане за самозащита. Той наистина е способен да овладее обидата си и просто да я изтрие от съзнанието си – самия този факт е доказателство за невероятната му воля.

Но преди да проверите всичко това, помислете си всъщност към коя категория принадлежите – към обикновените хора, където са дребните началници, приятели, колеги, обслужващ персонал, също така роднини и близки или пък сте личност с власт и възможности, от които зависи кариерата му? Ако сте в първата група, не Ви съветвам да експериментирате.

Да си представим, че сте продуцент в телевизията и сте поръчали на писател Скорпион да напише сценарий при определени изисквания. Връщайте текста му колкото искате, карайте го да Ви носи нови варианти. След четвъртия вариант му кажете: Голям тъпизъм. Трябва да има виц. Какво, мислите, ще направи набедения Скорпион. Нищо особено. Просто ще Ви напише нов сценарий, който наистина ще бъде забавен. Значи в крайна сметка Вие сте получили това, което искате. Защото Вие сте този, който може да реализира сценария му. Той може да не е съгласен с оценките Ви, но Вие сте продуцентът. Поне засега Вие решавате. А след време, когато той преуспее? Не мислете, че ще седне да Ви отмъщава за случая със сценария. Това не влиза в принципите му. Вие сте му дали тласък и сте помогнали да осъществи мечтата си. Той не изпитва злоба към Вас, но все пак ще Ви покаже, че сега нещата стоят по друг начин, че Вашето мнение вече не го интересува. Само ще Ви накара да разберете промяната и нищо повече. Но всеки друг, който някога си е позволил да се изказва критично за него, да не зачита ранимата му гордост, ще си получи заслуженото – убождането няма да му се размине.

Онова, което Скорпионът знае със сигурност, е от коя страна на филията е намазано маслото и кой държи буркана с меда. Той ни най-малко не се съмнява, че един ден ще осъществи своите цели. Затова не удря глава в стената и не се срамува да изпълнява волята на началниците си, ако от това има полза. Вашият подчинен Скорпион не се страхува от нищо. Неговата увереност поражда смелост. Но той разчита на времето. Той знае, че и неговата звезда ще изгрее. За него не бихме могли да кажем, че е нетърпелив.

Един мой познат адвокат Скорпион попадна на работа в авторитетна кантора с богата клиентела. Шефът му възложил да подготви аргументирано предложение за обединяване на две фирми. Младият адвокат не мигнал цяла нощ, защото заседанието за обсъждане на предложението било насрочено за десет часа сутринта на другия ден. Още в девет той заел място зад бюрото си и зачакал обаждането на шефа си. И след като цялата предишна нощ му се наложило да работи, след като изтърпял недоволството на жена си от факта, че отменил вечерята по случай годишнината от сватбата им, той в десет без петнадесет разбрал от секретарката на началника си, че заседанието се отменя за следващата седмица. Времето било хубаво и шефът му решил да поиграе голф с някакъв клиент. Помолил секретарката да предаде на младия адвокат, че се надява да не го е измъчил много. Мислите, че Скорпионът е извадил от чекмеджето си пистолет и е хукнал към игрището за голф? Нищо подобно. На това нахалство Скорпионът само повдигнал рамене, усмихнал се загадъчно и подал на секретарката папката с думите: Бихте ли оставили това на бюрото му? Трябва да поспя няколко часа. След това с търпението на Телеца и дисциплината на Козирога се обадил на жена си, че ще се прибере за обяд. Изводът: този млад адвокат възнамерява да стане съдружник на шефа си. Сигурно Ви интересува дали след обидата от предишната вечер жена му се е погрижила да приготви навреме обяда? Естествено. Та тя е съпруга на Скорпион! Ако има намерение да посреща и други годишнини, тя е длъжна да сготви. Тя не му е началник. Той си има друг началник. Поне тази година.

Ако от Вас зависи бъдещето на Вашия подчинен Скорпион, Вие също можете да си позволите да отидете да поиграете голф. То е нещо като да сте недостижим за ядрената енергия, но за всеки случай не прекалявайте. На Ваше място аз не бих си позволила да се държа като в описания случай. И добре, че не съм на Ваше място. Едва ли ще намеря смелост да играя на руска рулетка.

В името на по-високата цел мъжът и жената Скорпион приемат великодушно онова, което неизбежно се случва. Те преценяват безпогрешно собствените си възможности, отчитат възможните последици и евентуалната печалба, след което приемат условията, но вече са формулирали в главата си следващата цел. Мнозинството началници одобряват философията на Скорпиона, даже ѝ се възхищават. Скорпионът знае цената на успеха и е готов да я плати без уговорки. Успее ли, трябва да знаете, че първото полувреме е свършило и трябва да смените вратите.

Скорпионът има още едно великолепно предимство пред останалите Ви подчинени. Това е неговата лоялност. Звучи старомодно и в наше време не се среща много често. И не става дума нито за ласкателства, нито за угодничество, към които прибягват обикновените амбициозни служители. Скорпионът има собствено разбиране за лоялността.

Работех в радиото на едно малко градче в Пенсилвания, когато чух от един програмен директор Скорпион изказване, останало до ден днешен в паметта ми. Собственикът на радиото беше може би най-отвратителният човек в градчето. Освен че беше стиснат, беше и злобен. Най-хубавото, което можеше да се каже за него, беше, че понякога се държеше по-малко гадно, отколкото обикновено. Единственият му приятел беше майка му. Но всички се държаха с него уважително и покорно, защото освен радиото, той притежаваше още и половината град. Всички в радиото го наричаха Сър, ухилваха се до уши, щом влизаше при тях и изпълняваха с готовност всеки негов каприз и нареждане. Но зад гърба му правеха подигравателни мимики, присмиваха се на папийонката му и на пискливия му глас. Бяха стигнали до извода, че погребението му трябва да бъде обявено за празник, а когато отсъстваше от града, най-голямото забавление в радиото беше конкурсът за некролога му. Най-смешният некролог получаваше награда.

Въпросният Скорпион, програмният директор, обаче никога не участваше в тези игри. Вечно си имаше работа. Веднъж една от секретарките го попита защо не участва в любимата веселба на редакцията. Той я погледна със скорпионските си очи и каза: Той ми плаща заплата. Аз работя при него. Но какво от това – продължи момичето – забрави ли, че ти крещи всяка сутрин и от две години не ти дава отпуск? Една добра дума не е казал за тебе. Нямаш ли достойнство? Скорпионът запази абсолютно спокойствие. Не мога да внасям в банковата си сметка добри думи. Предпочитам пари. Не може да ти е все едно как се отнасят с тебе! – продължаваше тя. Отговорът му беше: Когато някой ми дава пари, аз се подчинявам на заповедите му. Ако реша да не се подчинявам повече, ще престана да приемам парите му и ще си подам оставката. Дай сега да видя програмата за следващата седмица, че трябва да вместя няколко реклами. Тя безмълвно му подаде програмата, той я взе и отиде да работи. Няколко дни по-късно тя го помоли да ѝ купи кафе като се връща от обяд. Той се направи на разсеян. Освен това забрави да ѝ изпрати покана за сватбата си няколко месеца по-късно. Той беше запомнил намека ѝ за достойнството му.

Скорпионът има отлична памет. Предложих Ви чудесен пример за това как, кога, на кого и защо типичният служител Скорпион отмъщава. Показах Ви и представата му за лоялност към оня, който му дава работа. Скорпионите работят усърдно и качествено. Те се отнасят сериозно към професионалната си кариера и никога не забравят целта си. По принцип са упорити, непреклонни, страстни и високомерни. Но в работата си избягват да си губят времето и да съчиняват майтапчийски некролози. Те възприемат смъртта сериозно. Както и Вас. Вие сте мост към брега на властта. И ще Ви зачитат, докато стигнат оттатък. Умните стратези не рушат мостове, а Скорпионите са умни стратези. Мозъците на някои от тях са остри като бръсначи. Всички Скорпиони са съобразителни и логични. Някои от заниманията им са свързани с разрешаване на загадки или с разнищване на тайните, които се крият в живота, в човека или в машината. Много от тях са дедективи, психиатри, научни работници, хирурзи, журналисти или погребални агенти. Те се стремят да усъвършенстват познанията си всеки ден толкова бързо, колкото бързо усъвършенстват дарбите и способностите си и колкото бързо пълнят портфейлите си.

В личния живот на Скорпиона не бива да ровите. Той не допуска това. Ако е харесал Вас и работата, ще бъде всеотдаен и лоялен. След като му плащате за осем часа, той ще Ви работи не по-малко от осем и няма непрекъснато да си поглежда часовника. Но имайте предвид, че нищо не е в състояние да го отклони от неговите принципи и идеи. За него те са по-важни от амбициите му, от чуждата признателност, даже от любовта. Няма сила, която би могла да промени възгледите и мненията му. С изключение на силата на Плутон, която е стаена в природата му. Ако е решил да откаже, ще тръшне вратата Ви по-силно от който и да е друг, дори на табелката ѝ да пише Вицепрезидент. Плаща толкова, колкото е получил. Ако искате повече, ще си тръгне и няма да се обърне. Това са правилата на неговата игра. В края на краищата той остава верен преди всичко на себе си. Това звучи егоистично, но дали е точно така? В детството си той си е повтарял любимото стихче: Помни, до края верен на себе си бъди! Щом той следва този девиз, защо трябва да го обвиняваме в нечестност към другите?

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Скорпионите

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби