Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Общество
Биоритми
Скорпион
ElmUS.biZ

Скорпион

AБВГ

Психологическа мотивация

За да бъде разбран, Скорпионът трябва да бъде обикнат. Сложната и интензивна природа, която той притежава, хвърля много хора в противоречия, породени от факта, че в контакта си с него те се сблъскват със своите собствени вътрешни конфликти. Натурата му провокира да излязат наяве повечето тъмни страни от характера им, да се изправят очи в очи със собствените си недостатъци и ако имат достатъчно потенциални сили – да ги преодолеят. Затова контактът със Скорпиона е толкова труден.

В астрологичен аспект Скорпионът е символ на лечителя. Той притежава онази Плутонова сила (планетата Плутон е негов зодиакален господар), чрез която извлича чуждата болка и трансфор­мира енергията ѝ, за да се нахрани с нея. Този уникален процес на обновление и пречистване се нуждае от дълбочина на проникването, безпощадност към всичко гнило и уродливо, както и огромен запас от психическа и физическа енергия. Ако тази енергия не е в достатъчно количество, за да води през обновление до едно ново начало, мисията на Скорпиона се превръща в деструктивна, дори в смъртоносна. Ето защо и раждането и смъртта се свързват с този зодиакален знак. Самият Скорпион символично преминава през тези две крайни състояния винаги когато се сблъска с идея, чувство или ситуация, които са заслужили вниманието му. Силно привлечен от всяка тайна, притежаващ прецизен и проницателен ум, за него не съществуват случайности. Веднъж дал посока на усилията си, той се потапя страстно и интензивно до корена на проблема със съпричастност, която го прави уязвим. Така подходът му към света бива неразривно свързан с вродената му болезнена чувствителност. Именно тя е причина за силното му желание – на всяка цена! – да контролира, владее и манипулира, с цел да съхрани и предпази уязвимата си природа.

Истината е, че Скорпионът като чувственост е една разтворена рана и всяка намеса отвън, било то от омраза или от любов, е свързана с болка. Болката е тази, която прави за него от тези две състояния едно и създава основната трудност в интимните му контакти. Често маската му на студенина и безразличие заблуждава. Обикновено демонстрирана като естествено изражение, тя има за цел да прикрие ранимата му душевност. Да го защити от всички и всичко извън него. Така, изолирайки всякакви външни дразнители, осигурявайки солидна преграда между собственото си его и света, той всъщност остава насаме с най-големия си враг – врага, който носи у самия себе си.

Проблемите в контакта му с околните изникват, когато, допуснати близо до него, те не са в състояние да устоят на силните му психични вибрации и на изискванията, които той, като черноглед перфекционист, поставя. Окаже ли се, че запасите на човек не са достатъчни, за да приеме скорпионското предизвикателство на равностойно ниво, той бива изпепеляван – ужилен, без право на избор и последен шанс. Крайната фаза е смъртта. Това е причината да съществува отбор на пострадалите от Скорпион. Всъщност причината е в самите тях. Тя отразява степента на съпротивителните сили, които те притежават, за да се изправят пред собствените си недостатъци. Да ги преодолеят. Защото само тогава моментът на обновление, който изцяло зависи от самата личност, става възможен. Така осъзнаването преминава в трансформация – символ на новото раждане, което извисява духа и прави човек по-съвършен. Разбира се, този процес изисква много търпение. Свързан е с изпитания на много нива, с дисциплина. С изпитването на силна болка. И любов. Затова е толкова трудно да обичаш Скорпион. Да бъдеш обичан от Скорпион. (Той несъзнателно проектира собствените си вътрешни конфликти върху хората, към които е привързан най-силно.) Както и да бъдеш Скорпион. И трите състояния означават непрестанно да си на ръба. И във всеки един момент да съществува опасност тази – в огромен запас – енергия от съграждаща да се превърне в разрушителна. В унищожение. Неслучайно знакът Скорпион в астрологията се свързва и с подземния престъпен свят на мафията, със злокачествените туморни образувания в организма, със самоубийствата и необратимите психиатрични заболявания, със задгробния живот. И не на последно място със секса и онази точка на върховно удоволствие, която най-силно се доближава до състоянието на смърт, а всъщност осигурява началния тласък към новия живот. Така присъствието на знака Скорпион в Зодиака е символ на пълната трансформация. На кръговрата в самия човек, в природата, във Вселената. Път, който болезнено преминава от едно енергийно състояние в друго – тръгнал от подземните слоеве на тайните мистични недра, водещ до висини от просветление и мъдрост. На чувствата. На съзнанието. На духа.

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Скорпионите

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби