Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Общество
Биоритми
Овен
ElmUS.biZ

Овен

AБВГ

Овенът като подчинен

Овен кандидатства за работа и се явява на събеседване:

Работодател: От автобиографията и препоръките Ви става ясно, че през изтеклите две години сте работили на шест места, господин Ганчев.

Овенът: Господин Иванов, моля наричайте ме Митко. Мисля, че не бива да оставаш повече на една работа, за която си научил всичко и нямаш възможност да израстеш.

Работодател: В такъв случай, Ми... хм, господин Ганчев, при нас може би не си струва да започвате... да не се разочароваме взаимно.

Овенът: О, моля Ви, не се безпокойте. Проучил съм възможностите и бъдещето на Вашето предприятие и смея да кажа, че то предлага широки перспективи за човек като мен, който се старае и иска да допринесе за успеха му. Вашето ръководство е с големи амбиции и работи с творчески замах. Предпочитам да изчакам, докато се освободи място при Вас, вместо да започвам другаде.

В първия момент работодателят ще бъде шокиран. После ще помисли и ще назначи Овена. Какво от това, че е самонадеян и безцеремонен? Не пита за заплата и осигуровка, а иска да работи. Може пък да излезе нещо.

От Вас зависи да насочите енергията на служителя Ви Овен в нужната посока. Ако успеете, ще имате чудесен работник. В никакъв случай не го задължавайте стриктно да спазва работното време. В началото ще се подчинява, за да направи добро впечатление, но скоро ще му омръзне, ще се изнерви и ще започне да прави малки номера. Това е знак, че вече е отегчен. Има опасност да загубите ценния работник. По-добре му дайте свобода да взема сам решения и да докладва само на Вас. Разрешете му да идва когато иска, но да си гледа служебните задължения. Няма да усетите колко бързо ще навлезе в работата и макар да идва последен и да обядва по два часа, вечер ще се застоява и с радост ще поема допълнителни задачи. Ще работи и по петнадесет часа, ако се налага, без да роптае. Защото Овенът е устроен така, че творческата му енергия избликва по всяко време, без да се съобразява с някакъв работен график. Понякога ще помоли да излезе по личен проблем и ще се върне вечерта или рано на другата сутрин да свърши това, което не е успял. Но няма да си позволи претупана работа. Това е твърде ценно качество, така че затворете си очите пред дребните нарушения на трудовата дисциплина и го оставете да даде най-доброто от себе си за Вас и Вашето предприятие.

Парите не са най-важни за него. На първо място е успехът, на едва на второ – възнаграждението. Обикновено харчи повече, отколкото получава, и често търси пари на заем. Но едно поощрение или изказана благодарност за Овена са по-важни от увеличението на заплатата. Той кипи от желание да поеме цялата работа, непрекъснато Ви затрупва с нови хрумвания. Ако свикнете да не се обиждате от дръзките му предложения, ще имате на разположение неизчерпаем извор на оригинални идеи.

По характер Овенът е въодушевен и склонен да превъзнася. В негово лице ще имате незаменим рекламен агент. Той непрекъснато ще хвали фирмата или предприятието Ви наляво и надясно и ще трупа точки за Вас. Ето защо му дайте длъжност, свързана с рекламата и общуването с хора. Ще бъдете удивени от умението му да печели и задържа клиенти, да осигурява нови приходи и да работи за осъществяване на Вашите грандиозни проекти. Стига да е уверен, че разбирате и цените усърдието му, че разчитате на него. Това му дава криле. Не го забивайте в най-мрачния ъгъл на канцеларията на някакво бюро, под придирчивия поглед на канцеларския шеф. Там ще загуби всякакво желание за работа. Пазете и подхранвайте самочувствието му, прибавете някаква важна задача към задълженията му. Тогава Овенът просто ще надмине себе си. И не забравяйте при първа възможност да го повишите.

Не пристъпвайте към него с критичен тон. Не го мъмрете пред другите, не го карайте да се чувства виновен, че е закъснял, не хвалете останалите служители в присъствието му. Не отбелязвайте педантично грешките му. По-добре го посъветвайте тактично да не прибързва и да не бъде тъй самоуверен. Ако признаете способностите му, няма да имате по-предан служител от него. Ще работи в празнични дни, ще поеме и работата на болния си колега. Винаги ще разбере временните затруднения на шефа си. Няма да напусне, ако корабът започва да потъва. Напротив – ще стои плътно зад Вас и ще Ви дава ценни съвети как да се измъкнете от блатото. Защото има силно развита интуиция, при това в повечето случаи вярна. Послушайте него вместо дългогодишните си експерти. Като човек на настоящето, Овенът вижда и разбира по-добре нещата, отколкото ония, които живеят с миналата слава или очакват светлото бъдеще.

Освен рекламата и обществените отношения, всички професии и поприща са подходящи за служителя Овен, стига в тях да има широко поле за изява, което ще побере излишъка от енергията и егоцентризма му. Тъй като по природа е водач и новатор, той трябва да ръководи нещо или някого. Ако не бъде оставен да организира, да твори и да създава, не е полезен нито на себе си, нито на другите. Канализирайте способностите му и той ще Ви изкара куп пари. С повече умение и такт използвайте качествата му, поощрявайте го непрекъснато и ще се сдобиете с предан и верен служител.

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Овните

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби