Начало
Печат
Назад
Напред
ЗодиаКът е дело на
ElmUS.biZ
astro@elmus.biz
W. A. Mozart
play / pause
Големина
Подкрепете ни, макар и скромно,
за да четете ЗодиаКът и в бъдеще.
Благодарим Ви!
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Общество
Биоритми
Овен
ElmUS.biZ

Овен

AБВГ

Болести, лечение и диети за Овена

Управляваща планета – Марс

Противоположен знак – Везни

Елемент – Огън

Качество – Кардинален

Влияние върху – главата, лицето, мозъка, горната челюст, очите.

Болести – синузит, главоболие, хронична хрема, треска, очни болести.

Потребност в храната – калиев фосфат.

Растения – горчица, алое, чесън.

Витамини – А, В1, С.

Метал – желязо.

Да включва в диетата си – цвекло, моркови, спанак, фурми, орехи.

Да развива – търпение и умереност.

Да избягва – преразход на жизнена енергия, упорство и алкохол.

Слънцето стъпва в съзвездието на Овен в деня на пролетното равноденствие. Тогава започва и астрологичната година. През това време цялата природа на Северното полукълбо се стреми към буйна активност. Това е вълшебно време на цъфтеж и чуруликане на птички. Сигурно затова древните китайци са считали, че съзвездие Овен е достигнало центъра на небето в деня на сътворението. С първия си дъх хората, родени под знака на Овен, са вдишали жажда за творческа активност, която не ги изоставя никога. Въпреки динамизма и смелостта на характера, енергията на Овена не е безкрайна. Съществува склонност към надценяване и пренапрежение на силите.

Най-активната част на Овен – мозъкът, може да издържи голямо натоварване с планове и мероприятия. Ентусиазмът и стремежа към първенство понякога водят до неразумен преразход на енергийните резерви.

Слънце в Овен е най-силно и може да се противопостави на болести и недъзи. Много рядко се срещат инвалиди, под този знак. Ако това се случи, то Слънцето е в много лоши аспекти с други планети. Волята за преодоляване на трудностите и болестта, съчетана с горещо желание за активна дейност, се оказват по-силни от заболяването.

Презрението към недъзите има и отрицателна страна. Понякога Овенът се връща към усилени занимания, когато трябва да полежи в леглото си.

Всички, родени под този знак, трябва да избягват напрежение на очите, по-често да ходят на зъболекар, особено, когато проблема е в горната челюст, да избягват споровете, умственото напрежение и физическата разправа (за по-неразвитите представители на знака). Овните са предразположени към пристъпи на главоболие, мигрена, настинки, треска, кожни заболявания, нарушения на паметта, невралгия на главата и лицето, световъртеж и нервно изтощение. Биха могли да избегнат тези страдания с режим, дисциплина и диета. С годините Овните трябва да си намерят някакво увлечение, което да им помага да избегнат подтиснато състояние на духа. Това е един интелектуален знак и за него съществуват много занимания – четене, клубна дейност, творчество и някакъв вид изкуство. Всички занимания са необходими, за да може времето да бъде заето и да влязат в употреба качествата на знака.

Хората от този знак могат да бъдат подложени на нещастни случаи и затова трябва да избягват остри предмети, оръжие и внимателно да шофират. Главните качества на Овните – смелост, склонност към риск, своенравие, оптимизъм, самоувереност, лесна възбудимост, предприемчивост, рязкост, идеализъм, великодушие, а понякога и безумна храброст – те ги карат да горят, а не да тлеят. Характерният Овен е слаб, сух, с горещ поглед.

Овните като правило са непретенциозни и безразлични към това, какво ядат. Не може да се каже, че не получават удоволствие от добрата храна, особено в компанията на хора, родени под хармонични с тях знаци – Близнаци, Лъвове, Стрелци и Водолеи. Като домакин Овенът е много гостоприемен, старае се да угощава гостите си с екзотични блюда и превъзходно вино. Когато е сам, което той не обича, или е в семейството си, не се интересува от кулинарната обработка.

За Овните е желателно в последните години от живота си да намалят количеството на приеманата храна във връзка с намалената вече активност. Трябва да избягват тлъста храна, която предизвиква атеросклероза. Овните са склонни към инсулти, парализа, предизвикани от стеснение и запушване на кръвоносната система в мозъка.

Макар и за Овните да не са свойствени храносмилателните разстройства, все пак е възможен дефицит на калиев фосфат, който позволява да се възстановяват клетките на мозъка и нервната тъкан, а също и умствената енергия, която те така разточително изразходват. Недостигът на това вещество предизвиква избухливост, главоболие, спазми на нервните окончания и общо изтощение. За щастие калиевия фосфат се намира в състава на обикновената храна – цвекло, салати, цветно зеле, спанак, лук, моркови, краставички, фурми, ябълки, орехи и лимони. В диетата трябва да има достатъчно органично желязо и строителя на мускулите – протеин. Те се съдържат в постното месо и бобовите култури. Растенията, които най-хармонизират на този знак са алое, дафинов лист (лаврово дърво), грозде, червени чушки, хрян.

За поддържане равновесието и функционирането на организма не по-малък фактор от диетата се явява енергията, която влиза в организма чрез дишането и се нарича прана. Според индийски изследвания, праната това е явната или неявната енергия от Космоса, достигаща Земята като седемлъчното излъчване на Слънцето, оживяваща милиони клетки на тялото ни и зареждаща ги с жизнена енергия.

Дихателните упражнения не само увеличават кислорода в кръвта, но са и цел на гимнастическите упражнения с дълбоко дишане на Западната култура. Главната цел е да се поглъща и разпределя по всички точки на тялото енергията на слънчевото дишане. Всеки знак има свое упражнение, с помощта на което, ако го прави ежедневно и в нужното време, в белите дробове на човек постъпва достатъчно прана.

За Овните се препоръчва времето между 9 и 11 часа сутрин. Мястото на провеждане е на улицата в слънчев ден или в добре проветрена стая. Продължителността е 5 минути. Седнали или прави, но така, че плещите да са изпънати назад. Прав гръб. Мислено трябва да се отпуснете, да изгоните от главата си и от съзнанието си житейските грижи, които Ви държат в напрежение. Бавно вдишайте, броейки до седем. Пауза – броейки едно. Бавно издишайте броейки до седем. Повторете го осем пъти.

Следваща фаза – свийте устните като че ли ще свирите с уста. Протегнете езика между зъбите и устните. Запушете ноздрите с палеца и показалеца на дясната ръка, бавно вдишайте през тясното отвърстие между езика и основата му, бройте до седем. Задръжте дъха си, броейки едно, след това бавно издишайте през ноздрите и бройте до седем. Повторете шестнадесет пъти.

Това е ЗодиаКът на хартия! Четете още на www.astro.beltcho.eu

Още за Овните

ЗодиаКът от корицата Прати ЗодиаКът на приятел Печат като хората

ЗодиаКът от корицата:
Овен Телец Близнаци Рак Лъв Дева Везни Скорпион Стрелец Козирог Водолей Риби